”Glädje i rörelse” Bok

Välkommen till  boken!

”GLÄDJE I RÖRELSE . Träning för kropp och sinne hela livet”

 IMG_0464                      IMG_0469

En effektiv medicin

Här kan Du träna tillsammans med mig som fysioterapeut i ljud, bild och text. Träningen passar alla människor som vill må bättre i sin kropp. Den består av specifik egenbehandling avsedd att stärka och förbättra rygg, nacke, axlar, höfter, knän, fötter och balans. Den lämpar sig särskilt för Dig som besväras av smärta, muskelspänning, stressrelaterade besvär, huvudvärk, trötthet och tinnitus.

Du behöver bara lyssna och följa med i de enkla rörelserna och instruktionerna via ljud, bild och text. Övningarna har sitt ursprung i träningsmetoder både inom ortopedisk medicin, rehabiliteringsmedicin och mindfulness-baserad medicin.

Det är just den enkla, dagliga träningen som är den allra viktigaste för att hålla sig i god form både fysiskt och psykiskt.

Träningen följer medicinsk vetenskap och beprövad erfarenhet.Namnet på boken och cd skivorna är ”Glädje i rörelse” just därför att röra sig och träna sin kropp kan ge så mycket glädje och välbefinnande på många sätt, både fysiskt och psykiskt. Övningarna är enkela, skonsamma och effektiva. Vi tränar tillsammans med kroppen som redskap. Det här är träning som behandling. Du gör den för din alldeles egen skull. Som legitimerad sjukgymnast/fysioterapeut och mindfulnesslärare har jag arbetat med rehabilitering inom ortopedi, neurologi, stress och smärta i mer än 30 år. Ett oerhört stimulerande, glädjerikt och lärorikt arbete som jag gärna vill dela med dig. 

Avsikten är att genom dagliga övningar bli mjukare och rörligare, piggare och gladare, starkare och stabilare i hela kroppenDu tränar upp dina leder och muskler, ditt rörelsesinne, ditt nervsystem, din koncentration, din balans och din förmåga till återhämtning i det dagliga livet.

Attityden  är vänlig och omtänksam. Med öppet sinne tränar vi tillsammans så att det känns behagligt för just dig och din kropp såsom den är.

Målet är att hela du ska få må så bra som möjligt både till kropp och själ. Du kan vara säker på att träningen ger färdighet. Alla kan, Du med.

I Del 1 tränar du att bli mjuk och rörlig i rygg, nacke och leder. I Del 2 att bli stark och stabil genom skonsam muskelträning från topp till tå.I Del 3 övar du stående yoga, styrka, uthållighet, andning, balans och koncentration. I Del 4 tränar du mindful walking, medveten närvaro i gående för att uppnå avslappning, balans och koncentration.            

Nu börjar vi. Lite tid, lite uppmärksamhet och en vilja att må bra är allt som behövs

IMG_2145

Inget slår en hälsosam livsstil

För fysisk aktivitet finns i dag starka vetenskapliga bevis. Det är en kraftfull medicin med en rad positiva hälsoeffekter, både fysiologiska och psykologiska. Kroppens organ och vävnader förändras ständigt. De nybildas och anpassas till regelbunden träning på ett mycket gynnsamt sätt.Muskler, skelett och leder blir starkare. Balans och koordination blir säkrare. Hjärta och lungor orkar mer och arbetar effektivare. Mage- och tarmfunktionen påverkas positivt.Mängden stresshormoner minskar och gör det lättare för både kropp och sinne att finna avslappning, lugn och ro. Hjärnan påverkas positivt vad gäller inlärning, minne, koncentration och humör. Likaså sover vi och återhämtar oss bättre när vi är mer fysiskt aktiva. Det fina är att vi alldeles själva kan påverka vår dagliga hälsa och vårt välbefinnande på ett så enkelt sätt.

Bibliotekstjänsts recension – Agneta Eriksson

Boken innehåller ett 60-tal övningar med syfte att hålla kroppen smidig, rörlig och stark. Övningarna, som alla utförs i lugnt tempo, påminner om yoga och syftar också på ökad närvaro, mindfulness. En av de fyra avdelningarna har just rubriken ”Stående yoga”. Instruktionerna finns både som text och intalade av författaren på två cd-skivor. Hennes röst är lugn och behaglig, bilderna till texterna i boken är mycket instruktiva. Olika färg på texten förtydligar instruktionerna ytterligare. Layouten ger överhuvudtaget ett avmätt och lugnt intryck. Genom spiralbindningen blir boken väldigt praktisk – det är lätt att vika upp den övning man för tillfället håller på med. Sammantaget är detta en inspirerande och välgjord bok som passar lika bra i rehabiliteringssammanhang som på den dagliga avstressande träningen i hemmet. Den andra cd-skivan avslutas med två musikstycken. Monica van der Pals är sjukgymnast och mindfulnesslärare med lång erfarenhet av rehabilitering, stress- och smärthantering.

LÄST & HÖRTS TIPS om nya böcker av Mats Holmström

Träningsbok för ökad kropps- och rörelseglädje. En bok och en CD-skiva med övningar för den som lider av stress- och smärtproblematik. Det har Monica van der Pals, leg.lärare, publicerat. Titeln har hon valt för att rörelse och träning kan ge så mycket glädje och välbefinnande för kropp och sinne. Träningen är enkel och skonsam och passar alla åldrar. Boken vänder sig direkt till patienten, som bara behöver lyssna och följa med i de enkla rörelserna och samtidigt få instruktioner och handledning av sjukgymnastens röst. Träningen är, enligt författaren, evidensbaserad och har sitt ursprung i ortopedisk medicin, rehabiliteringsmedicin och mindfulness-baserad medicin.